Wat is jouw interieurstijl? Doe de test…

Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test...

Hierboven zie je een foto van mijn woonkamer. Ingericht in een mix van modern en retro met een vleugje landelijk. In mijn vorige blog vertelde ik je over diverse interieurstijlen en hoe lastig het is om je eigen interieurstijl te bepalen. Weet jij wat jouw stijl is? Geen idee? Dan ga ik je in deze blog helpen met het ontdekken van jouw interieurstijl. Want jouw interieur wordt alleen maar mooier en spannender als het ook echt jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je je interieur uitstralen wie jij bent? Dat is nog niet zo gemakkelijk.

Meestal wonen we samen en verschillen onze smaken. Je herkent het vast wel: jij houdt van gezellig en landelijk, maar hij van strak en modern. Of: jij hebt zo’n brede smaak dat je van alles mooi vindt. Wat moet je dan kiezen? En hoe combineer je alles zonder dat het een rommelig allegaartje wordt?

De ontdek-je-eigen-stijl-test

De hoogste tijd dus voor het ontdekken van jouw smaak. Je intuïtie helpt je daar vaak al bij. In je onderbewuste weet je namelijk vaak precies al wat je wel of niet mooi vindt. Eerst bewust worden dus! Gebruik je zintuigen (zicht, tast en gevoel), maar let ook op de taal die je gebruikt of  jou aanspreekt. Dit geeft al veel informatie over jouw voorkeuren. Om je hierbij te helpen heb ik een korte test gemaakt die gebruik maakt van deze middelen. Doe dus snel de ontdek-je-eigen-stijl-test en leer jouw stijl kennen!

1. yes or no?

Bekijk onderstaande foto’s  en zeg meteen ja of nee.

A ja/nee

Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test... Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test... Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test...

 

 

 

 

B ja/nee

Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test

 

 

 

 

C ja/nee

Wat is jouw interieurstijl? Doe de test... Welke interieurstijl past bij jou? Doe de test... Wat is jouw interieurstijl? Doe de test...

 

 

 

 

2. Touchy stuff

Welke materialenreeks voelt voor jou het prettigst aan? A, B of C?

A

Wat is jouw woonstijl? Doe de test...

Wat is jouw woonstijl? Doe de test...

Wat is jouw woonstijl? Doe de test...

 

    

 

                  

B

Welke woonstijl past bij jou? Doe dez...e woonstijltest Welke woonstijl past bij jou? Doe dez...e woonstijltest Welke woonstijl past bij jou? Doe dez...e woonstijltest

 

 

 

 

C

Welke woonstijl past bij jou? Doe dez...e woonstijltest Erik interieur 23.jpg Erik interieur 24.jpg.

 

3. Feelings

Voor welk kunstwerk voel jij het meest?

Erik interieur 25

A

Erik interieur 26

B

Erik interieur 27

C           

      

 

 

4. Mind your own language

Welke woordenreeksen hebben voor jou de meeste zeggingskracht

A. strak – direct – samen – zacht – eerlijk – hartelijk – echt – charmant – eenvoudig
B. gezellig- warm- samen- zacht- eerlijk- hartelijk- echt- charmant- eenvoudig
C. chic – extravagant – traditioneel – statig – elegant – imposant – weelderig – geraffineerd

Resultaten van de ontdek-je-eigen-stijl-test:

1A ja, 1B nee, 1C nee, 2 C, 3B, 4B; landelijke stijl
1A nee, 1B ja, 1C nee, 2A , 3C, 4C; klassieke stijl
1A nee, 1B nee, 1C ja, 2B, 3A, 4A; moderne stijl

En..? Verrast door de uitkomst van deze korte test? Dit is natuurlijk slechts een begin, maar je hebt nu wel een idee welke basisstijl jou het meest aanspreekt. Laten we eens verder kijken. Als de basisstijl niet helemaal aansluit bij je smaak kun je je misschien terugvinden in één van de substijlen. Voor een overzicht en foto’s hiervan verwijs ik graag naar mijn vorige blog en raad ik je aan de volgende vragen ook te beantwoorden.

1. Is jouw basisvoorkeur landelijk? Kijk dan eens naar deze foto’s en maak je keuze tussen A t/m D

A

Erik interieur 30 Erik interieur 31 Erik interieur 32

 

 

 

 

B

Erik interieur 33 Erik interieur 34 Erik interieur 36

    

 

 

 

C

  Erik interieur 37 Erik interieur 38 Erik interieur 39 

 

 

 

D

 Erik interieur 41 Erik interieur 142 Erik interieur 43  

 

 

 

A = Scandinavische stijl
B= Long Island style
C= romantische stijl
D= etnische stijl

2. Hou je meer van modern, maar zijn de foto’s uit de snel-test ook niet helemaal jouw ding? Kies dan uit deze fotoreeksen de interieurstijl die bij je past.

A

  Erik interieur 44 int 11 int 12  

 

 

 

B

 xy 1 Erik interieur 45 xy 2

 

 

 

C

Erik interieur 47 Erik interieur 48 Erik interieur 49

 

 

 

 

A= minimalistische/ serene stijl
B= industriële stijl
C= retro/ vintage stijl

3. Bij de klassieke stijl ligt dat volgens mij een beetje anders; hier geen substromingen maar eerder combinaties van een of meer andere stijlen zoals de moderne en/of landelijke stijl. En dat is nou net de uitdaging, want hoe combineer je deze zonder dat het een onsamenhangend rommelig beeld oplevert? In de volgende alinea een aantal tips voor het samenstellen van zo’n eclectisch interieur.

Erik interieur 50 Erik interieur 51

 

 

 

 

Modern klassiek                      Klassiek landelijk / Romantisch

Eclectisch interieur

Als je op Google zoekt naar de betekenis van dit woord kom je uit op begrippen als: samensmelting, combinatie en het beste uitkiezend. Vaak wordt het gebruikt voor de bouwkunst uit de 19e/ 20e eeuw die aspecten van verschillende bouwstijlen met elkaar combineert. Een eclectisch interieur, ook wel mix&match stijl genoemd, is dus een combinatie van verschillende stijlen met “the best of both worlds”. Maar wel lastig om goed te doen. Daarom een aantal tips:

  • Bepaal je “dominante” basisstijl; laat een stijl overheersen in jouw keuze voor meubels en accessoires.
  • Als je meerdere substijlen met de basisstijl combineert, zorg dan voor een gelijk aantal elementen van iedere substijl.
  • Kies per ruimte voor ongeveer vijf elementen uit iedere substijl; minder geeft de indruk van toevalligheid en bij meer wordt jouw dominante stijl onduidelijk.
  • Zorg voor een neutrale basis met bijvoorbeeld glad gestucte muren in RAL 9010 en een neutrale vloer en plafond. Dat combineert gemakkelijker.
  • Laat materialen of decor in de verschillende stijlen terugkomen voor een eenheidsgevoel. Bijvoorbeeld een klassieke messing kroonluchter en een moderne messing kandelaar. Of een modern visgraat sierkussen bij een klassiek visgraat parket.
  • Contrasten werken altijd goed; dus dat grove wollen kleed op die strakke betonvloer.
  • Als je kiest voor verschillende stijlen per ruimte, zorg dan voor een “rode draad” die alles verbindt. Een landelijke keuken en moderne woonkamer passen toch bij elkaar door dezelfde keuze voor vloeren, deuren, kozijnen en plafonds.

Tot zover een aantal van mijn tips om jouw interieur te mixen & matchen. Bedenk dat er geen goed of fout is en vertrouw op je intuïtie. Kom je er na het lezen van deze blog  toch niet uit? Of heb je hulp nodig om de overeenkomsten tussen jouw smaak en die van je partner te ontdekken? Bel of mail ‘tHUIS IN STIJL .

 

 

 

 

 

 

Latest posts by 'tHUIS IN STIJL (see all)

Geef een reactie