Stylingtips: Een stijlvolle kersttafel

stylingtips - kersttafel - House DoctorStylingtips voor jouw kersttafel

En dan is het bijna zover: het huis is in kerstsfeer, de boodschappen zijn in huis, maar dan de tafel nog. Wil jij ook een stijlvol aangeklede kersttafel, maar weet je niet hoe? Deze blog staat boordevol stylingtips; jouw kerst kan nu al niet meer stuk!

Trends voor de kersttafel

Dit jaar zijn er weer verschillende nieuwe trends op het gebied van kerst. Wordt het de luxueuze glitterstijl van de Bijenkorf met olieachtige groentinten, of de Goudkoortsstijl van Wehkamp met goud, pastelblauw en mintgroen? Of toch de basic Scandinavische stijl van Housedoctor met wit, koper, zilver en hout? Alles kan en alles mag, dus kies jouw stijl en voer deze door op tafel. Blijf consequent in je keuze voor het mooiste resultaat!

stylingtips kerst 2014 - Leg een mooie tafelloper op tafelJong geleerd is oud gedaan!

Als kind vond ik het al heerlijk om mijn moeder te helpen met het feestelijk decoreren van de kersttafel. Onze tafel was altijd stijlvol gedekt in rood, groen of goud en ieder jaar weer anders! Toen mijn nichtjes ouder werden hielpen zij ook mee en maakten de prachtigste menukaartjes. Vorig jaar heb ik genoten van het versieren van mijn eigen kersttafel voor de hele familie. Kortom; die stijlvolle kersttafel is een echte familietraditie!

De voorbereiding

Maar hoe ga je nu beginnen? Goed werk vraagt om een grondige voorbereiding. Hieronder volgen enkele praktische tips:

 • Bedenk van te voren hoeveel gasten je krijgt en of die allemaal kunnen zitten. Zorg dus voor voldoende stoelen. En is je eettafel lang genoeg, of moet je er een tafel aanschuiven? Werk eventueel met een blad op schragen om iedereen een zitplaats te bieden.
 • Tel uit hoeveel borden, bestek en glaswerk je nodig hebt. Je kunt servies en bestek ook speels met elkaar combineren. Dek dan wel om en om voor een mooi resultaat. Heb je maar één servies, leen dan iets van familie of vrienden. Maar natuurlijk ook een mooie gelegenheid om iets nieuws te kopen!
 • Welke stijl moet jouw tafel krijgen? Wil je een chique uitstraling of meer nonchalant?
 • Kies voor de kleur van jouw tafel. Wordt hij goud, wit of toch traditioneel rood? Houd het tafelkleed in de gekozen basiskleur en zoek hierbij maximaal 3 accentkleuren.
 • Zorg er ook voor dat de tafel qua stijl en kleur bij de rest van jouw (kerst)interieur past.
 • Bedenk een center piece voor je tafel; dit wordt de eyecatcher. Dit kan een mooi bloemstuk zijn, of een schaal met kerstballen.
 • Wil je kleine cadeautjes op de borden leggen? Zorg dan voor bijpassend inpakpapier.
 • Een bij de tafel passend menukaartje is natuurlijk altijd stijlvol. Ook handig voor het aangeven van een eventuele tafelschikking. Bij een nonchalante tafel is een klein schrijfleitje erg leuk. Gemakkelijk zelf te maken door kleine plankjes met schoolbordenverf te beschilderen.
 • Dan volgt het leukste werk: ga lekker shoppen voor een center piece, servies, glaswerk, tafelkleed, loper en/of servetten. Misschien zie je ook nog leuke accessoires in jouw stijl. Ga trouwens wel op tijd inkopen doen, zodat niet op het laatste moment alles is uitverkocht, of je het nergens kunt vinden.

stylingtips kerst 2014 - Vleugels aan stoelenTafel dekken en etiquette

En voor je het weet is het kerstmis! Style je tafel in ieder geval op tijd, dat scheelt een hoop stress. Zeker als je ook nog gaat kokkerellen. Hieronder volgt een stappenplan om niets te vergeten.

 • Begin met de plaatsing van de tafel(s); houd voldoende loopruimte over rondom de tafel en geef de kok een zitplaats dicht bij de keuken.
 • Zet vervolgens alle stoelen neer voor je gasten. Versier je stoelen eens met vleugels of linten.
 • Drapeer het tafelkleed of -kleden strak op tafel. Zorg ervoor dat een stoffen of damasten kleed mooi gestreken is.
 • Leg er vervolgens een loper of strook organza over. Maak eens een grappige loper van een reststrook behang en schrijf er je menu op of jouw kerstgedachten.
 • Plaats het center-piece, ofwel in het midden of juist aan de rand van de tafel.
 • Nu komen de borden op tafel. Heb je borden van verschillend servies? Stapel deze op elkaar voor een mooi effect.
 • Dek het bestek in van buiten naar binnen. Messen en lepels plaats je rechts en vorken links. Het bestek wat het eerst wordt gebruikt ligt uiterst links/ rechts en het dessertbestek boven het bord.
 • stylingtips - kersttafel - vouwen sterZet dan rechts van de borden de glazen neer, ook weer van buiten naar binnen. Het waterglas staat het meest rechts, achter de wijnglazen. Vergeet ze niet te poleren met een schone doek zodat ze mooi glanzen!
 • Leg vervolgens de servetten neer. Vouw stoffen of damasten servetten decoratief op in een ster of rozenknop. Servetringen zijn natuurlijk ook altijd stijlvol. Op de website van de HEMA vind je een aantal voorbeeld van hoe je servetten kunt vouwen!

De Styling

Ziezo, de basis is klaar! Nu begint het afstylen. Houd ruimte over als je het diner in schalen op gaat dienen. Als je de borden in de keuken opmaakt kun je de overige ruimte op tafel verder aankleden met accessoires als kaarsen, waxinelichtjes en kerstdecoraties. Leg bijvoorbeeld nonchalant wat kerstballen neer op een tafelloper of organza. Of leg wat decoratieve takjes of klimopranken verspreid over de tafel. Zorg wel voor symmetrie, dat geeft rust. En zet de tafel niet te vol, want less is more! Dim tot slot de verlichting en steek de kaarsen aan net voordat je gasten komen.

Heb jij ook zo’n zin om jouw kersttafel te stylen? Welke stijl kies jij? Laat het ons weten in de comments! En heb je mooie foto’s, deel deze dan met ons via Facebook! We zijn benieuwd!

‘tHUIS IN STIJL wenst iedereen veel styling plezier en een stijlvolle, witte kerst toe!

Kerst 2014

 

 

Erik Koenderink

Erik Koenderink

tHUIS IN STIJL is het interieurontwerpbureau van Erik Koenderink. Erik gaat ieder project in met een open mind:

"Ik ontwerp niet vanuit mijn eigen smaak of woonvisie. Mijn inspiratie haal ik uit de persoonlijkheid en stijl van mijn opdrachtgever, zodat mijn opdrachtgever elke dag met verwondering rondkijkt en vol trots denkt: 'dit is mijn thuis!' "

Erik Koenderink is gecertificeerd interieurontwerper en aangesloten bij Stichting Orde van Registerontwerpers (SOR).

Wil je advies over je interieur, verkoopstyling of een interieurontwerp, neem dan contact op met Erik via 06 21 88 54 79 of erik@thuisinstijl.info.
Erik Koenderink

Latest posts by Erik Koenderink (see all)

Dit bericht werd geplaatst in Styling Tips en getagged met , , , , , op door .

Over Erik Koenderink

tHUIS IN STIJL is het interieurontwerpbureau van Erik Koenderink. Erik gaat ieder project in met een open mind: "Ik ontwerp niet vanuit mijn eigen smaak of woonvisie. Mijn inspiratie haal ik uit de persoonlijkheid en stijl van mijn opdrachtgever, zodat mijn opdrachtgever elke dag met verwondering rondkijkt en vol trots denkt: 'dit is mijn thuis!' " Erik Koenderink is gecertificeerd interieurontwerper en aangesloten bij Stichting Orde van Registerontwerpers (SOR). Wil je advies over je interieur, verkoopstyling of een interieurontwerp, neem dan contact op met Erik via 06 21 88 54 79 of erik@thuisinstijl.info.

Geef een reactie