Interieur styling - Breng kleur in je interieur

Kleur in je interieur

 

In de donkere en grauwe dagen voor kerstmis verlangen we terug naar de zomer en kleur. Daarom wil ik deze maand eens wat meer vertellen over het thema kleur. Hou jij ook zo van kleur, maar durf je het niet toe te passen in jouw huis? Of vond je dat blauw op Santorini zo mooi, maar heeft het in jouw woonkamer niet het beoogde effect? In deze blog info over kleur en hoe deze te combineren.

Wat is kleur eigenlijk?

Kleuren zijn zo natuurlijk voor ons dat we er eigenlijk niet bij stilstaan. Tot het moment dat er problemen zijn bij de waarneming, zoals bij iemand die kleurenblind of geheel blind is. Ga dan maar eens uitleggen wat kleur inhoudt. Ik ga het toch proberen.

We zien kleur als wit licht gebroken wordt door een prisma. Wordt de golflengte van een kleur teruggekaatst, dan zien we kleur. Denk bijvoorbeeld aan de regenboog. Maar dit is wel een hele technische omschrijving.

Kleurenpalet

Laten we het thema kleur eens uit het perspectief van een schilder bekijken. Een kunstschilder kan over een ruim kleurenpalet beschikken. Allereerst zijn er de kleuren wit en zwart, die eigenlijk geen kleur zijn, omdat ze geen kleurtoon bevatten. Daarnaast worden kleuren in 3 groepen onderverdeeld:

  1. Primaire kleuren: rood, geel en blauw.
    Deze kan de schilder niet door menging samenstellen.
  2. Secundaire kleuren: oranje, groen en paars.
    Deze kleuren kan de schilder zelf samenstellen door 2 primaire kleuren met elkaar te vermengen.
  3. Tertiaire kleuren: roze, bruin, bordeaux, turquoise, etc.
    Al deze kleuren worden door vermenging verkregen; eventueel door toevoeging van wit of zwart of het combineren van meerdere kleuren.

Interieur styling - KleurencirkelKleurencirkel

Om deze indeling in groepen nog beter te begrijpen heb ik een afbeelding van de kleurencirkel bijgevoegd. In de binnenste driehoek staan de primaire kleuren, daaromheen de secundaire en daar weer omheen de tertiaire kleuren. Zoals je ziet staan sommige kleuren lijnrecht tegenover elkaar. Dit zijn contrastkleuren. Op deze contrasten kom ik later nog terug. (afbeelding kleurencirkel)

Ok, nu weten we hoe we kleuren moeten mengen als we gaan schilderen en dat ze hun orde hebben in de kleurencirkel. Maar hoe pas ik ze nou toe in mijn interieur? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, vertel ik je eerst meer over de eigenschappen van de diverse kleuren.

Kleureigenschappen

Iedere kleur heeft een bepaalde werking op ons mensen. En dat is handig om te weten als je ze in het interieur toe wil passen. Welke effect geven de verschillende kleuren? .

Rood: warme kleur. Laat voorwerpen en vlakken op je af komen. Ideaal om grote ruimtes intiemer te maken. In kleinere ruimtes liever toepassen met accessoires.
Geel: warme kleur die echt straalt, waardoor de omtrek van objecten vervaagt. Goed toe te passen in koele ruimtes op het noorden.
Blauw: koele kleur, die verkoelend werkt in een zonnige ruimte.
Oranje: warme stimulerende kleur, die minder op je afkomt dan rood.
Groen: rustige kleur voor je ogen, die symbool staat voor de natuur.
Paars: kan zowel warm als koud ogen, afhankelijk van de hoeveelheid rood of blauw.

Tijdens deze beschrijvingen merk ik dat het lastig is kleuren objectief te beschrijven, want kleuren beïnvloeden ons en geven ons een bepaald gevoel. Daarom ga ik ook nog even kort in op de kleurpsychologie.

Kleurpsychologie

We hebben als mens allerlei associaties met kleur, al dan niet cultureel-historisch bepaald. Deze spelen mee in onze gevoelens ten opzichte van de verschillende kleuren. Dit zijn natuurlijk algemene gevoelens, die voor ieder persoonlijk heel anders kunnen zijn. Maar doe er je voordeel mee.

Rood is de kleur van de liefde, maar ook van de haat. Het is een kleur voor gevoelsmensen, die activeert, maar ook onrustig kan aanvoelen. Je voelt je letterlijk warmer in een rode kamer; (da’s dan wel weer handig voor de energierekening.)
Geel is de kleur van de zon en heeft een opwekkend effect; je wordt vrolijk van geel. Geel kan ook goed gebruikt worden om een kamer op het noorden wat zonniger te laten lijken.
Blauw staat voor de oneindigheid van de hemel en van de zee. Werkt erg verkoelend en oogt bijvoorbeeld lekker fris in een badkamer. De gevoelstemperatuur van een blauwe kamer op het noorden is behoorlijk lager dan op het zuiden. Let dus op waar je blauw toepast.
Oranje is onze nationale kleur en geeft een fijn gevoel en energie. Ook zou deze kleur de ademhaling bevorderen. Net als rood een fijne kleur voor ruimtes waarin creatieve mensen werken.
Groen staat voor de natuur, maar ook voor ziekte en verval. Het is een van de rustigste kleuren van het spectrum en combineert mooi met bruin en hout. In combinatie met geelgroen en wit wordt deze kleur frisser.
Paars is een mysterieuze kleur die o.a. staat voor religie. Paars komt net als rood in grote vlakken nogal op je af, dus beter toepassen in de vorm van accessoires.

Maar hoe moet ik kleuren nu met elkaar combineren? En hoeveel kleuren maximaal bij elkaar? En contrasterende kleuren of juist ton sur ton?

Ton sur ton

Deze Franse uitdrukking betekent letterlijk tint op tint en heeft betrekking op gelijksoortige kleuren die met elkaar worden gecombineerd, bijvoorbeeld verschillende tinten groen. Dit geeft een heel rustig beeld, maar kan ook een beetje saai ogen.

 Interieur Styling - Hoe gebruik je de kleur groen in je interieur? Ton sur ton

Contrast

Je kan ook voor wat meer spanning in je interieur kiezen door voor contrasterende kleuren te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan zwart-wit, of de contrasterende kleuren uit de kleurencirkel (rood-groen, geel-paars, blauw-oranje) of juist aan het combineren van een warme kleur met een koele kleur. Ook dat kan een heel mooi effect geven.

Interieur Styling - Het gebruiken van contrast kleuren in je interieur

Kleurcombinatie

Kleuren krijgen pas echt betekenis in een context. Dus hoe pas je ze op het noorden of op het zuiden toe? En in combinatie met welke andere kleuren? Grijs oogt fris in combinatie met wit, maar kan somber worden met donkere tinten als donkerbruin en zwart. Een goede combinatie is dus erg belangrijk. Combineer liefst 4 tinten met elkaar voor een levendig stijlvol effect. Meer wordt onrustig en minder saai. Wit (RAL9010) en grijs zijn fijne basistinten om mee te combineren.

Interieur styling - Kleurenschema voor je interieurKleurenschema

Stel zo je ideale kleurenschema samen. Vraag bij je verfspecialist een grote kleurstaal op of koop een klein potje verf en bekijk wat de kleur in de ruimte doet. Belangrijk hierbij is het om de kleurstaal zowel overdag als ’s avonds bij kunstlicht te bekijken, aangezien dit een heel ander effect kan geven. De algemene stelregel is dat je voor grote oppervlakten je gewenste kleur 1 tot 2 kleurtinten lichter moet kiezen, omdat een kleur altijd donkerder lijkt. Je kan natuurlijk ook een grote plank in de gewenste kleur schilderen en tegen je muur zetten. Histor heeft nu ook een leuke actie; Kleurbedenktijd. Koop je verf tot 6 december 2015 bij Gamma. Bevalt de kleur na het schilderen niet, dan is de vervangende kleur gratis.

Experimenteren

Met kleur kun je eindeloos experimenteren. Dat vind ik eigenlijk wel het leukste aan kleur.. Een andere kleur op de muur geeft meteen een heel andere sfeer. En in 1 dag kan je al heel veel doen.

Ga je echter je huis verkopen? Zorg dan juist voor neutrale tinten. Hoe neutraler je huis, hoe beter het verkoopt. Dus kies het liefst voor witte muren en veilige kleuren als crème en grijs.

Kleuradvies

Toch nog advies nodig na het lezen van deze blog? Natuurlijk kan je altijd om raad vragen, want ‘tHUIS IN STIJL houdt van kleur! In een gratis intakegesprek informeer ik naar je lievelingskleur(en) en beoordeel welke kleuren in jouw interieur passen, afgestemd op jouw vloer en/of meubelstukken.

Erik Koenderink

Erik Koenderink

tHUIS IN STIJL is het interieurontwerpbureau van Erik Koenderink. Erik gaat ieder project in met een open mind:

"Ik ontwerp niet vanuit mijn eigen smaak of woonvisie. Mijn inspiratie haal ik uit de persoonlijkheid en stijl van mijn opdrachtgever, zodat mijn opdrachtgever elke dag met verwondering rondkijkt en vol trots denkt: 'dit is mijn thuis!' "

Erik Koenderink is gecertificeerd interieurontwerper en aangesloten bij Stichting Orde van Registerontwerpers (SOR).

Wil je advies over je interieur, verkoopstyling of een interieurontwerp, neem dan contact op met Erik via 06 21 88 54 79 of erik@thuisinstijl.info.
Erik Koenderink

Latest posts by Erik Koenderink (see all)

Een gedachte over “Kleur in je interieur

Geef een reactie