art deco 1

Art deco

Een nieuwe blog…. Waar zal ik eens over schrijven? Even geen inspiratie…. Kom op Erik, even doorzetten. Schrijf gewoon over jezelf, waar je nu mee bezig bent! Nou, ik ben lekker druk met verkoopstyling. Maar daar heb ik al een nieuwsbrief over geschreven, dus dat is geen optie. Zal ik dan wat over ons huis schrijven? Mijn partner en ik zijn namelijk bezig met het uitzoeken van een balkonhekwerk voor de achterkant van ons huis. Liefst in art deco stijl zoals op de tweede afbeelding, omdat dit mooi past bij ons huis uit 1931.

Perfect.. dat is een mooi onderwerp; Art deco!

THUIS IN STIJL - art deco art deco hek

Art Deco, wat was dat ook al weer?

Art deco was van1920 tot 1939 een populaire stijlbeweging in de architectuur, grafische kunst, meubel- en interieurontwerp, beeldende kunst en mode.

Eigenlijk was art deco een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit het begin van de 20e eeuw, waaronder expressionisme, kubisme, modernisme en functionalisme. Kenmerkend zijn rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen.

Art nouveau

Art deco wordt vaak in een adem genoemd met Art nouveau of Jugendstil, maar beide stijlen zijn toch zeer verschillend. Art deco omarmde de nieuwe technologie en zakelijkheid, terwijl art nouveau (of Jugendstil (1890- 1910) juist het ambachtswerk verheerlijkte. Bij art nouveau was er ook veel aandacht voor damesmotieven en de natuur. De meestal asymmetrische composities bestonden voornamelijk uit bloemmotieven, zoals lelies en irissen en vogelmotieven zoals zwanen en pauwen. Art nouveau en Jugendstil zijn 2 benamingen voor dezelfde stijl, die in Nederland door elkaar worden gebruikt. Art nouveau is echter afkomstig uit België en Frankrijk en Jugendstil uit Duitsland en Oostenrijk. Wist je trouwens dat de stad Napier in Nieuw-Zeeland, dat door een aardbeving in 1931 grotendeels werd verwoest, helemaal werd opgebouwd in Art deco stijl en nu op de werlderfgoedlijst van Unesco staat?

Amsterdamse School

Nederland kende ook een eigen “nieuwe stijl” in die tijd en wel de Amsterdamse School. Deze stijl had zowel kenmerken van art nouveau als art deco. Typisch voor de Amsterdamse school was het gebruik van veel baksteen. De gevels zijn vaak voorzien van laddervensters, steile daken en versierd met torentjes. Een typisch voorbeeld van deze stijl is het gebouw van Radio Kootwijk, gelegen op de Veluwe.

Amsterdamse school - Radio Kootwijk

Ziezo, voor zover de theorie. Maar nu nog de persoonlijke noot bij dit verhaal. Wat betekenen art deco en jugendstil nu voor mij? Ik vind beide stijlen erg herkenbaar en fascinerend.

art deco 1 art deco - Chrysler gebouw art deco  - Tuschinsky theater

Een van de mooiste art deco gebouwen is voor mij toch die van Chrysler in New York. Echt prachtig! Maar in zijn totaliteit vind ik art deco veel te extreem. Een compleet doorgevoerd art deco concept, d.w.z. exterieur en interieur kan mij niet bekoren. Een goed voorbeeld van dit “more is less” is het Tuschinsky filmtheater in onze hoofdstad; van buiten prachtig maar van binnen te gedecoreerd voor mij. Art deco accessoires spreken me sowieso niet zo aan, omdat ze mij te “kitscherig” zijn.

art deco - kitscherige vaas

Wat betreft art nouveau of jugendstil. Deze stijl vindt ik voor gevels vaak nog mooier dan art deco. Vooral het artistieke en dromerige van deze stijl spreekt me erg aan. Bij diverse city trips heb ik diverse keren bewonderend voor art nouveau huizen gestaan en kon het dan niet nalaten ze te fotograferen. Ook de grafische art nouveau kunst spreekt tot mijn verbeelding met de sierlijke letters. Deze verschillen trouwens zeer van art deco letters, zoals je ziet. Een voorbeeld van een mooie art nouveau poster is die van le Chat noir.

art deco 5 Le Chat Noir poster Moet & Chandon

art deco art nouveau lettertypesart deco art nouveau lettertypes 1

Ik wil ook art deco, maar hoe?

Wil je thuis ook een vleugje art deco of Jugendstil, maar weet je niet hoe je deze stijl toe moet passen? Zoals eerder gezegd is het al snel een beetje teveel van het goede. Combineer deze stijlen daarom met een strak modern interieur voor een spannend contrast. Het geheel blijft hiermee rustig, waardoor deze eye-catchers de aandacht krijgen die ze verdienen. Als je kleuren en/of materialen terug laat komen in beide stijlen (moderne en art deco) verbind je ze helemaal met elkaar.

En om deze blog mooi te verbinden tot slot weer terug naar ons balkon hekwerk. Dit motief is het geworden; niet te extreem maar wel degelijk art deco stijl. Wij vinden dit erg mooi passen bij de art deco elementen, die al in ons huis aanwezig zijn, zoals de voordeur, glas in lood en sierlijsten.

thuis - art deco 1 thuis art deco 2 thuis art deco 3 thuis art deco 4

 

 

 

Latest posts by 'tHUIS IN STIJL (see all)

Geef een reactie