Interieurstijlen

Interieurstijlen. Welke interieurstijlen zijn, hoe herken je ze en wat is eigenlijk jouw stijl?Iedereen woont ergens en onze huizen zijn allemaal verschillend. Op bovenstaande foto een kiekje van mijn woonkamer. Een interieurontwerper is natuurlijk erg bezig met wonen en heeft een interieur waar is over nagedacht. Maar een ander heeft een interieur dat in de loop der jaren zo is ontstaan. Misschien met meubels die nog van ouders of grootouders zijn geweest, kortom een allegaartje. Het allerbelangrijkste is dat we ons prettig voelen in ons eigen huis en dat we ons zelf kunnen zijn. Toch vertelt een inrichting stiekem veel over de mensen die er wonen. Over jou dus. Ben jij je bewust wat jouw woning uitstraalt of beter gezegd; weet jij welke stijl jij hebt? Dit is handig om te weten als je bijvoorbeeld nieuwe meubels gaat aanschaffen.

INterieurstijlen - Wat is jouw persoonlijke stijl?

Je eigen stijl bepalen is lastig. In een huis wonen vaak meerdere mensen met een verschillende smaak en een compromis is dan meestal de uitkomst. In de praktijk zie je dan ook zelden één bepaalde stijl terugkomen, maar eerder een mix van stijlen. Het leuke van zo’n samengesteld of eclectisch interieur is dat het een veel spannender beeld oplevert dan een interieur in een enkele stijl.  Helaas is dit wel styling voor gevorderden; doe je het niet goed, dan wordt je interieur rommelig en onsamenhangend. Begin daarom met het combineren van slechts twee woonstijlen.

Voordat ik je tips geef om je eigen woonstijl te bepalen eerst wat uitleg over de verschillende interieurstijlen. Deze opsomming pretendeert niet volledig te zijn, maar geeft je houvast bij het leren kennen van jouw smaak en stijl.

Verschillende interieurstijlen

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende stijlen; de klassieke -, de moderne – en de landelijke stijl. Deze kun je vervolgens weer onderverdelen in diverse sub stijlen zoals minimalistisch, industrieel en retro (modern) en romantisch, Long Island, Scandinavisch en etnisch (landelijk).  Al deze woonstijlen zal ik in het kort omschrijven.

  1. Interieurstijlen - De klassieke stijlKlassieke stijl

Dit is verreweg de oudste van de woonstijlen en is ontstaan in de Griekse en Romeinse oudheid. In de periode van renaissance en classicisme werd deze stijl opnieuw populair. Typisch stijlkenmerken zijn symmetrische en geometrische ontwerplijnen en ornament versieringen aan plafonds en muren. De schouw is dikwijls het optisch centrum waaromheen de zithoek wordt geformeerd. Veelal wordt er gebruik gemaakt van antieke meubels, zuilen, kroonluchters, spiegels in zware lijsten en velours gordijnen. Op de vloer ligt (visgraat)parket, marmer of een chique wollige vloerbedekking of Perzisch tapijt. Traditionele kleuren die bij de klassieke stijl horen zijn: bordeauxrood, rood, pruimenpaars, oker, goud, donkerblauw en donkerbruin.

  1. Interieurstijlen - De moderne stijlModerne Stijl

Deze stijl is in veel opzichten tegenovergesteld aan de klassieke stijl en ontstond aan het begin van de 20e eeuw toen design zijn opmars ging maken. Er werd geëxperimenteerd met de vorm van meubels en het motto werd eenvoud (less is more). In deze stijl zie je meer strakke, asymmetrische lijnen met veel aandacht voor enkele Eye catchers in de vorm van opvallende meubelstukken of kunst. Veel gebruikte materialen zijn beton,  natuursteen, hout, bamboe, leer, glas en metaal (staal, RvS en chroom). Moderne kleuren zijn zwart, wit en grijs, eventueel gecombineerd met felle primaire kleuren of natuurtinten.

INterieurstijlen - Minimalistische Stijl2.1 Minimalistische Stijl

Dit is de overtreffende trap van de moderne stijl en hiervoor moet je echt de kunst van het weglaten beheersen. Een minimalistisch interieur is vooral functioneel, heeft bijna geen overbodige decoraties en er wordt weinig gebruik gemaakt van kleur. De toegepaste materialen krijgen hierdoor meer aandacht. Minimalistische interieurs hebben een sereen karakter. Denk bijvoorbeeld aan een klooster of een Japans interieur.

INterieurstijlen - Industriële stijl2.2 Industriële stijl

Deze stoere stijl maakt gebruik van industriële voorwerpen zoals fabriekslampen, kasten, tafels, krukken en bakken. Deze worden gecombineerd met een modern interieur. Materialen bestaan vaak uit (roestig) staal, aluminium en hout.

 

 

 

INterieurstijlen - De retro stijl2.3 Retro stijl

Hieronder verstaan we meestal de seventies stijl. Door de hippie- en flower power- beweging werden interieurs in de jaren ’70 vrijer en meer gedurfd. Dit zag je o.a. terug in het gebruik van felle psychedelische kleuren zoals oranje, groen en bruin. Verder veel drukke (behang) prints en (hangende) kamerplanten in bijvoorbeeld macramé hangers. Maar ook de tijd van iconische stoel ontwerpen zoals de Tulip chair en diverse ontwerpen van Charles en Ray Eames. Naast retro spreken we ook over vintage. Dit heeft meestal betrekking op tweede hands artikelen uit postmoderne periodes, zoals fifties, sixties en seventies.

  1. Interieurstijlen - Landelijke stijl Landelijke stijl

Deze stijl vindt zijn inspiratie in het traditionele leven op een boerderij. Het beeld is eenvoudig en sober met doorleefde boerenmeubels. Het kloppend hart van de landelijke stijl is de woonkeuken. Hier veel koperen pannen, manden en kruiden. Ook veel hout (grenen, vuren en licht eiken) en plavuizen. Landelijke kleuren zijn naturel- en aardetinten. Binnen deze stijl vindt je een aantal sub stromingen zoals de Provençaalse stijl met veel terracotta tinten en de Scandinavische stijl met veel licht hout en de kleuren blauw en rood. Deze laatste is een voorloper van de hedendaagse Scandinavische stijl.

Interieurstijlen - Scandinavische stijl3.1 Scandinavische stijl

Deze trendy stijl uit Denemarken en Zweden combineert de tinten zwart en wit met licht hout en maakt gebruik van geometrische figuren. Het motto luidt: eenvoud. Dit resulteert in frisse en ruimtelijke interieurs.

Interieurstijlen - Long Island style3.2 Long Island Style

Deze stijl is genoemd naar het gelijknamige eiland in de staat New York en maakt veelvuldig gebruik van wittinten om het strandgevoel te creëren.  Elementen die hierbij horen zijn wit houten meubels en zwart-wit gestreepte dessins op kussens en bank. Ook nautische elementen versterken het strandgevoel.

Interieurstijlen - De romantische stijlRomantische stijl

Deze stijl zie je veel in Engeland en maakt gebruik van stoffen met bloemenprints of quilts. Vooral rozen spelen de hoofdrol. Ook in de decoratie vindt je bloemmotieven terug, bijvoorbeeld in de vorm van behang, schilderijen en vazen met echte rozen of veldbloemen. Kleuren die hierbij horen zijn roze en diverse pasteltinten. Belangrijke ruimtes bij deze stijl zijn de slaap- en de woonkamer.

Interieurstijlen - De etnische stijlEtnische Stijl

De moderne mens is een globetrotter die de hele wereld over reist. En natuurlijk beïnvloedt dat ook ons interieur. We nemen souvenirs mee uit verre oorden of raken geïnspireerd door wat we op vakantie hebben gezien.  De een kiest voor Afrikaans, de ander voor Marokkaans of Aziatisch. Veelal worden slechts elementen uit deze culturen in ons interieur ingepast in plaats van het hele interieur zo te stylen, want dat is meestal wat teveel van het goede.

En..? Heb je al een idee gekregen van jouw stijl? Of is het toch meer een combi van stijlen en dus eclectisch? In mijn volgende blog meer over de fine tuning van jouw stijl en tips voor de samenstelling van een eclectisch interieur.

Latest posts by 'tHUIS IN STIJL (see all)

Een gedachte over “Interieurstijlen

  1. Cindy

    Leuke post waarin diverse stylen goed toegelicht worden!
    Het kan soms toch lastig zijn om het juiste meubilair samen te stellen en zo een samenhangende sfeer neer te zetten. Gelukkig zijn de afbeeldingen in dit artikel een goed uitgaanspunt ter inspiratie!

    Reageren

Geef een reactie